محمد حسن دیده ور در مصاحبه با خبرنگار اگزیم نیوز، عنوان کرد: یکی از مشکلاتی که در زمینه تجارت خارجی در کشور ما وجود دارد این تصور است که ما هیچ چیز را نباید وارد کنیم، که عملا چنین چیزی غیر ممکن است. زیرا درصد قابل توجهی از کالاهای تولید داخل به واردات تجهیزات یا مواد اولیه وابسته هستند.
این عضو اتاق بازرگانی تهران افزود: همه اقتصاد های جهان به واردات وابسته هستند، آمار های تجارت خارجی آمریکا یا چین و سایر کشورهای مطرح اقتصادی جهان را ملاحظه کنید متوجه می شوید هیچ کدام از این اقتصادها قادر نیستند تمام نیازهای خود را از داخل تامین کنند.
دیده ور واردات مواد اولیه و تجهیزات تولیدی را برای رونق بخشیدن به تولید داخلی ضروری دانست و گفت: ما باید با واردات تجهیزات و تامین مواد اولیه واحدهای تولیدی به رونق اقتصاد کشور کمک کنیم تا جایی که خودمان دانش لازم را کسب کرده و تکنولوژی های مشابه خارجی را بسازیم. البته روند دست یابی به تکنولوژی تولید، همانطور که تجربه جهانی نشان می دهد یک فرآیند است ما باید ببینیم که آیا در جهت این فرآیند حرکت می کنیم یا خیر.
با بستن راه های واردات بصورت ناگهانی و بدون ارتباطات موثر با شرکت های مطرح بین المللی و کسب تجربه از آنها، نمی توان به تکنولوژی روز دنیا دست پیدا کرد.
وی در ادامه گفت: ما با برنامه ریزی دقیق و تعیین اهداف بصورت پلکانی در قالب برنامه های کوتاه مدت، میان مدت و بلند مدت می توانیم به تکنولوژی تولید کالاها در داخل دست پیدا کنیم از طرف دیگر با جذب سرمایه گذاری های خارجی می توانیم از انباشت تجربه های جهانی در زمینه دانش تولید و تکنولوژی استفاده ببریم.
دیده ور با اشاره به مسئله تحریم ها و مشکلات بانکی، گفت: اکنون با وجود تحریم ها و مشکلات بانکی و روند افزایشی نرخ ارز بخشی از نیازهای وارداتی کارخانه های تولیدی با مشکل مواجه هست با ایجاد ممنوعیت های وارداتی این مشکلات تشدید خواهد شد. من معتقدم که ما نباید کالای ساخته شده و آماده را وارد کنیم و ممنوعیت های وارداتی برای بخش زیادی از این کالاها لازم است اما نباید جلوی واردات تجهیزات صنعتی و تامین مواد اولیه گرفته شود. ما می توانیم با واردات مواد اولیه و تولید کالای صنعتی در داخل کشور به دانش و تکنولوژی لازم دست بیابیم.
وی افزود: صادرات هر کشوری جدای از مسائل سیاست خارجی آن نیست و این دو تا حدی زیادی از هم تاثیر می پذیرند و بر هم تاثیر می گذارند. برخی از کشورها روی کالای ایرانی تعرفه هایی وضع می کنند که برای صادرکننده ایرانی مشکل ساز می شود. بطور مثال اگر ترکیه برای کالای ایرانی تعرفه وضع می کند ما هم باید راهکارهای مقابله ای لازم و جایگزین داشته باشیم تا تجارت خارجی مان تحت تاثیر قرار نگیرد.
دیده ورایجاد ممنوعیت برای خام فروشی را اقدامی موثر در رونق تولید داخلی دانست و گفت: بخش قابل توجهی از صادرات غیرنفتی ما هم به نوعی خام فروشی است، دولت همانگونه که برای بحث واردات انواع ممنوعیت ها را در نظر گرفته است برای صادرات هم باید محدودیت هایی در نظر بگیرد تا جلوی خام فروشی گرفته شود. یعنی خام فروشی باید ممنوع باشد. با ایجاد محدودیت برای خام فروشی می توانیم امیدوار باشیم که کالای صنعتی بیشتری در کشور تولید شود و نرخ اشتغال افزایش پیدا کند.
وی عنوان کرد: به جای ایجاد ممنوعیت ها و محدودیت های وارداتی می توان با تسهیل و بهبود فضای کسب و کار در زمینه تولیدات داخلی و نرخ اشتغال تاحد زیادی پیشرفت کنیم.
نظر شما